1. Преминаване към съдържанието
  2. Преминаване към главното меню
  3. Преминаване към други страници на ДВ

Има страни, в които е опасно да си атеист

Астрид Пранге
27 декември 2018

Те не вярват в Бог и искат да живеят без религиозни догми и ограничения. В редица ислямски държави животът им е истински ад - там атеистите стават обект на заплахи и гонения.

https://p.dw.com/p/3Ah11
Снимка: Getty Images/AFP/M. Uz Zaman

В Бангладеш името му е включено в „черния списък“. След като били убити петима негови приятели и съмишленици, властите предупредили и самия блогър: "Не можем да направим нищо повече за теб!" През 2015 година Махмудул Мунши бил принуден да напусне родината си. Първоначално избягал в Непал, после в Шри Ланка и накрая пристигнал в Германия. Във временния бежански център в град Детмолд се запознал с други бежанци от Бангладеш, но след време забелязал, че те са враждебно настроени към него. "Само за един ден получих 4500 смъртни заплахи в профила ми във Фейсбук", споделя той. Нещо повече. Името му е включено в т.нар. "Global Hit List" – списък на бежанци от Бангладеш, към които се отправят заплахи за убийство.

Страх от Алаха

Махмудул Мунши междувременно е с признато право на убежище. Той е един от близо 40 бежанци-атеисти, за които се грижи Организацията „Светска помощ за бежанците“. Броят на хората като него непрекъснато расте. Много от атеистите, които са били принудени да бягат от родните си страни, не се чувстват сигурно дори и в Германия. В повечето случаи става дума за жени. "Консервативните мюсюлмани критикуват жените, които ходят без забрадка", казва сътрудникът на организацията Дитмар Щайнер. "Постоянно се сблъскваме с нападения, маргинализиране, заплахи и насилие", допълва той.

Иракчанката Вороод Зухаир е изпитала всичко това на гърба си. Жената от град Кербала постоянно получава смъртни заплахи и е под полицейска закрила. Наскоро мъжки глас я заплашил по телефона: "Ще дойдем и ще те ликвидираме!" Мъжът ѝ казал да престане да провокира сънародниците си с атеистичните си послания в интернет. Брат ѝ я пребил от бой, защото напуснала дома без разрешение от бащата и изразявала съмнение в мюсюлманската вяра. Физическият и психически тормоз оставят дълбока травма в душата ѝ: "Много боли, когато собственият ти баща предава душата ти  ръцете на ангела на смъртта. Не можех повече да издържам", споделя тя в разговор с ДВ. Междувременно тя е получила убежище и се застъпва за жените, преживели насилие.

Атеистите - растящо малцинство

Иракчанката Зухаир и блогърът Махмудул Мунши от Бангладеш спадат към групата бежанци, които са били преследвани заради отказа си от исляма. Махмудул Мунши си навлича омразата на ислямистите, когато основава движението Шабаг през 2013 година. Това движение са застъпва за наказание на лицата, отговорни за военните престъпления през 1971 година. Навремето Бангладеш воюва за своята независимост с Пакистан. По време на войната загиват 3 милиона души. Мунши става популярен в родината си. 500 000 юзъри споделят постингите в неговия блог. Един милион души излизат на улицата, когато неговата мрежа "Blogger online activist network" призовава за протест. След масовите демонстрации обаче започват да пристигат и заплахи за убийство. Противниците твърдят, че движението е антиислямско, а неговите лидери - атеисти и започват системно да преследват водачите му. Всъщност борбата на бежанците-атеисти не е борба срещу исляма, а борба за освобождаване от религиите. Борба за правото да се поставят под съмнение ученията и традициите. Борба за човешките права и за правата на жените.

Прескочи следващия раздел Повече по темата

Повече по темата