Въпроси с неудобни отговори

Някои въпроси задавани от различни мислители, известни и не толкова известни, през столетията, на които не ми е известно някой все още да е отговорил.

 

1. Защо Иисус Христос е започнал да се обръща към хората с притчи? Доколкото в притчата преобладава метафоричното, иносказателното, скрития смисъл, то тя не е най-удачният начин да се предаде някакво послание. Не би ли следвало една такава личност, личност от такъв мащаб, да предаде посланието си по възможно най-краткия и ясен начин? И ако да, то защо той е предпочел притчата като форма на изказ?

 

2. Ако приемем, че е възможно някой да изкупи греховете на човечеството със смъртта си, и че Иисус Христос е направил точно това, спасявайки ни, то защо тогава от нас се иска да ходим в храмовете и да се молим за спасението си?

 

3. Какъв би могъл да бъде произходът на злото, според монотеистичните религии, след като всяка една от тях счита, че сътворението като акт е извършено от божеството асоциирано с конкретната религия? Ако поддръжниците на тези религии открито заявят, че злото не е сътворено от техния Бог, то какво би се случило с основата на тези религии - монотеизмът? А какво би се случило, ако те заявят, че злото е сътворено от техния Бог?

 

4. Имат ли право религиозните хора да отправят религиозни поздрави като "Христос возкресе" или "Весела Коледа" към хора, които те не познават? Ако да, то длъжни ли са онези непознати за тях хора, които са атеисти, да им отговорят с "Воистина возкресе" или "Весела Коледа"?

 

5. Писано е, че "ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая планина: премести се от тука там, и тя ще се премести; и нищо няма да бъде за вас невъзможно". И също: "всичко, що поискате в молитва с вяра ще получите". Защо тогава се случва, при това толкова често, гореописаният механизъм да не сработва много добре? Казват ни, че не сме вярвали достатъчно. Затова. Но защо пък тогава в същата книга, където можем да прочетем горните слова, можем също така да прочетем и тези: "По дадената мене благодат всекиму от вас казвам: (...) мислете скромно наспоред вярата, каквато Бог е отмерил всекиму"?

 

6. Защо толкова много хора неуспяват да видят какво стои зад определени религиозни текстове? Например: "А когото Аллах оставя в заблуда, няма за него спасение". Или този: "Тома, ти повярва, защото ме видя; блажени, които не са видели, и са повярвали".

 

7. В своето обръщение към Евреите, Апостол Павел изрича следните думи: "С вяра Авраам, бидейки призован, послуша да замине за мястото, което щеше да получи в наследство, и тръгна, без да знае, къде отива". Не е ли това едно признание, че вярата е всъщност нищо друго освен форма на незнание? При това, признание от Апостол Павел - един от идеолозите на Християнската доктрина.

 

8. Ако Бог е справедлив, то защо всеки ден умират хиляди деца, а в същото време хиляди престъпници остават ненаказани? Например, защо близо 400 деца в една либийска болница бяха осъдени на смърт? Как е възможно тези деца, в твърде краткия си житейски път, да са извършили толкова грехове, че да заслужат такова наказание? В същото време, личности като Хитлер и Сталин доживяват зрялата си възраст и извършват своите престъпления срещу човечеството. Това ли е Божията справедливост?

 

9. Ако приемем, че има религиозни лекари (а такива наистина има), то бихме ли оставили здравето и живота си в техни ръце? Мисията на всеки лекар е да лекува, а не да помага на Божието наказание да се случи. Ако измежду религиозните лекари има такива, които наистина лекуват, то не извършват ли те акт срещу техния Бог?

 

10. Самюел Клемънс (Марк Твен) каза: "Странното при религията е, че човек е приет в лоното на църквата заради това в което вярва, а не заради това, което знае". В такъв случай, трябва ли да бъде позволено на религиозни учители да преподават в училищата?

 

11. "И влезе Иисус в Божия храм, изпъди всички продавачи и купувачи в храма, прекатури масите на менячите и пейките на гълъбопродавците, и казваше им: писано е: 'домът ми дом за молитва ще се нарече'; а вие го направихте разбойнишки вертеп". След като Иисус е изгонил търговците от храма, то защо все още се върти търговия в храмовете?





{START_COUNTER}