Атеисти и не-теисти

Трудно е да се даде дефиниция на думата "атеист", както е трудно да се даде дефиниция на всяка друга дума (виж http://newmagnaura.org/b01071004oblastinaukaComNoDefall1.htm).

 

Съществуват много хора със сходни виждания около несъществуването на Бог или някаква свръхестествена сила, които в същото време се различават твърде значително. Можем ли тогава да наречем всички тях атеисти? Ако поставим Уди Алън в групата на атеистите, то може ли да постсавим там и Алберт Айнщайн? А Карл Маркс и Чарлз Чаплин? Всички те са различни.

 

Поради горепосочените причини, добре е да правим разлика между "атеисти" и "не-теисти". Едно такова разграничение значително опростява "каталогизирането" на определени имена.

 

Нека под "атеист" да разбираме такъв човек, който отрича съществуването на Бог и се бори срещу религиите, както и тяхното влияние, а "не-теист" да наричаме онзи, който от своя страна отрича съществуването на свръхестествена сила и се бори срещу различни спиритуалистични вярвания като цяло.

 

Така доколкото групата на "не-теистите" е видимо по-широка, то тя обхваща в себе си и тази на "атеистите". Следователно, атеистите са винаги не-теисти, но не-теистите могат и да не бъдат атеисти. Това именно разделение е взето под внимание при озаглавяването на две от кутиите с линкове в тази тема. (Става въпрос за двете кутии озаглавени "Известни не-теисти".)





{START_COUNTER}